2023 LGS sonuçlarının açıklanması ve yüzdelik dilimler ile tercih kılavuzunun yayımlanmasıyla tercih süreci başlamış oldu.
Tercihler 3 - 19 Temmuz 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Tüm devlet ortaokul ve imam hatip ortaokullarında psikolojik danışmanlar tercih danışmanlığı yapmakta olup ilgili tatilde bile olsanız bu okullardan birine tercih danışmanlığı için uğrayabilirsiniz.
Tercihleri sisteme öğrencilerin velileri veya okul müdürlükleri girecek olup onay işlemleri veli imzası ile birlikte okul müdürlükleri tarafında yapılacaktır.
Tercih işlemleri https://e-okul.meb.gov.tr/ üzerinden yapılacaktır.
![](https://static.wixstatic.com/media/dc50f2_96f72607a0be4ddd8e02fe1b19224003~mv2.png/v1/fill/w_980,h_980,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/dc50f2_96f72607a0be4ddd8e02fe1b19224003~mv2.png)
TERCİHLERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Yerel Yerleştirme, Merkezi Yerleştirme ve Pansiyonlu Okul Tercihleri olmak üzere üç ekran olsa bile genellikle Yerel Yerleştirme ve Merkezi Yerleştirme ekranlarından tercihler yapılmaktadır (Merkezi tercih yapmak isteyenlerin yerel tercih yapmaları bir zorunluluktur. Ancak değerlendirmede öncelik Merkezi yerleştirme tercihlerinindir).
Yerel Yerleştirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
İkamet adresleri (Kayıt Alanı, Komşu Kayıt Alanı, Diğer)
Okul başarı puanının üstünlüğü (OBP)
8’inci sınıfta okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı
Kayıt alanının sağlanmasından sonra önemli olan OBP(Okul Başarı Puanı) üstünlüğü olacaktır. (Kırılma burada gerçekleşecektir.) Daha sonra ile özürsüz yapılan devamsızlık sayısına bakılacaktır.
Toplam 5 tercih hakkı bulunmaktadır.
Kayıt alanından en fazla 3 okul seçme zorunluluğu vardır. Öğrenci 4. Tercihini yapmak isterse komşu kayıt alanından yazmak zorundadır. Öğrenciler kayıt alanlarından 3 tercih yapıp da tercihlerini 3 tercihte bırakabilirler. Aynı zamanda 3’ten az tercih de yapabilirler.
Yerel yerleştirmede aynı okul türünden en fazla 3 tercih yapabilmektedir (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi). Yani öğrenciler tercih listesine 3 adet Anadolu lisesi yazdıktan sonra 4. ve 5. okullar Anadolu Lisesi olamayacaktır. Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ya da Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak zorundadır.
Merkezi Yerleştirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Toplam 10 tercih hakkı bulunmaktadır.
Sınav Puan üstünlüğüne göre yapılacaktır (Yüzdelik dilim esas alınacaktır).
Sınav puanlarının (yüzdelik dilim) eşitliği halinde sırasıyla; Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacaktır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Türkiye geneli dilim ile il geneli dilim nasıl kullanılmalıdır?
Merkezi sınav puanı ile alan okulların bazılarında pansiyon durumu vardır. Pansiyon durumuna bağlı olarak bu okulları öğrenciler şehir dışlarından da talep edebilmektedir. Özellikle merkezi sınav puanına göre olan ve aynı zamanda pansiyonu olan okulları tercih eden öğrencilerimiz için Türkiye Geneli Dilimi kullanmak daha mantıklı olacaktır.
Merkezi yerleştirme tercihlerinde yüzdelik dilimi daha kötü olan bir öğrenci (0.45) tercih listesinde aynı okulu yüzdelik dilimi daha iyi olan bir öğrencinin (0.21) önünde yazdı diye daha iyinin önüne geçme ihtimali var mıdır?
Yoktur. İsterse dilimi diğerinden kötü olan öğrencimiz o okulu 1. sıraya yazsın, iyi olan öğrencimiz 10. Sıraya yazsın. Hangi öğrencimizin dilimi daha önde ise onun yerleşme durumu olur. Sıralamalar öğrencilerin kendi tercih listesinde önemli rol oynamaktadır.
Örneğin; A öğrencisi 0,06 dilimi var ve Kabataş Erkek Lisesi’ni ilk sıraya yazdı. B Öğrencisi 0,05 dilimi var ve Kabataş Erkek Lisesi’ni son sıraya yazdı. B öğrencisinin yerleşme ihtimali vardır.
Merkezi yerleştirmede 10 tercih hakkı nasıl kullanılmalıdır?
Eğer 10 tercih hakkının hepsi kullanılmak istenirse; ilk tercihler yani (1-3 arası), diliminden uzak iyi dilimli okullar yazılabilir. İkinci aralık olarak (4-7 arası), dilimine yakın aşağı ve yukarı okullar yazılabilir. Üçüncü olarak da (8-10 arası) garanti tercihler yapılmalıdır.
**10 tercih yapma zorunluluğu yoktur. Nokta atışı 3 veya 5 tercihle hatta 1 tercihle bile süreç kapatılabilir. Ancak garanti altına almak adına en az 3-5 tercih aralığında okul tercihi yapılmalıdır.
Tercihler sonrası bir okula yerleştik kayıt için ne yapmam gerekiyor?
Hangi okula yerleşmiş iseniz, artık o okulun öğrencisi oluyorsunuz. Sistem otomatik olarak sizin kaydınızı yerleştiğiniz okula alır. Kayıt için bir şey yapmanıza gerek yok. Bu süreçte yapmanız gereken okulun yerleştiğiniz okulun sitelerini takip etmeniz veya okulu arayıp bilgi almak olacaktır. Okul müdürlükleri size veya öğrencimize dair bazı bilgi ve belgeler isteyebilir.
Nakil Süreçleri Nasıl İlerler?
Öğrenci yerel ve merkezi yerleştirmelerdeki tercihlerinin hiçbirine yerleşemezse tercih süreci ilk tercih dönemi gibi devam eder. Yerel yerleştirme 3 tercih hakkı olduğu için yazılacak bu 3 okulun en fazla 2 tanesi aynı okul türü olmak zorunda ve ilk 2 tercihi kendi kayıt alanından yazma zorunluluğu bulunmaktadır. Merkezi yerleştirme tercihlerinde ise 3 tercih hakkı bulunmaktadır. Yüzdelik dilime göre sıralanmalıdır.
Daha detaylı bilgilere ulaşmak ve tercih danışmanlığı almak için 0554 333 07 92 iletişim numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Comments