28 Haziran (bugün) itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından LGS Sonuçlarının https://www.meb.gov.tr üzerinden yayınlanmasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı sınava dair istatistiklerin yanı sıra 28 Haziran - 17 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılacak Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunu açıklandı. Biz de sizler için tercihlerde dikkat edilmesi gereken ve önemli detaylardan oluşan bilgileri bu yazımızla birlikte derledik.
![](https://static.wixstatic.com/media/dc50f2_6e31d0b94c584a4dae1c88f550592ff6~mv2.png/v1/fill/w_980,h_980,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/dc50f2_6e31d0b94c584a4dae1c88f550592ff6~mv2.png)
Yerleştirmeler 3 şekilde yapılacaktır;
1. Yerel yerleştirme
2. Merkezi yerleştirme
3. Pansiyonlu okullara yerleştirme
Yerel Yerleştirme Detayları
Öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacaktır.
Yerel yerleştirmelerden en az 1 okul tercih edilmesi zorunludur.
Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklardır. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabileceklerdir.
Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir.
Merkezi Yerleştirme Detayları
Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına ve puan üstünlüğüne (Yüzdelik dilim) göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.
Pansiyonlu Okullara Yerleştirme Detayları
Pansiyonlu okulları tercih eden öğrencilerden yerel yerleştirme veya merkezi yerleştirme kapsamında herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, tercih yapmaları durumunda pansiyonlu okullara yerleşebilirler. Bu alandan tercih yapmak zorunlu değildir.
Pansiyonlu okullar tercih ekranında yalnızca ‘Diğer Kayıt Alanı’ndaki pansiyonlu okullar yer alacaktır.
Tercih İşlemleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular'ı Sizler İçin Derledik ve Yanıtladık
Türkiye geneli dilim ile il geneli dilim nasıl kullanılmalıdır?
Merkezi sınav puanı ile alan okulların bazılarında pansiyon durumu vardır. Pansiyon durumuna bağlı olarak bu okulları öğrenciler şehir dışlarından da talep edebilmektedir. Özellikle merkezi sınav puanına göre olan ve aynı zamanda pansiyonu olan okulları tercih eden öğrencilerimiz için Türkiye Geneli Dilimi kullanmak daha mantıklı olacaktır.
Merkezi yerleştirme tercihlerinde yüzdelik dilimi daha kötü olan bir öğrenci (0.45) tercih listesinde aynı okulu yüzdelik dilimi daha iyi olan bir öğrencinin (0.21) önünde yazdı diye daha iyinin önüne geçme ihtimali var mıdır?
Yoktur. İsterse dilimi diğerinden kötü olan öğrencimiz o okulu 1. sıraya yazsın, iyi olan öğrencimiz 10. Sıraya yazsın. Hangi öğrencimizin dilimi daha önde ise onun yerleşme durumu olur. Sıralamalar öğrencilerin kendi tercih listesinde önemli rol oynamaktadır.
Örneğin; A öğrencisi 0,06 dilimi var ve Kabataş Erkek Lisesi’ni ilk sıraya yazdı. B Öğrencisi 0,05 dilimi var ve Kabataş Erkek Lisesi’ni son sıraya yazdı. B öğrencisinin yerleşme ihtimali vardır.
Merkezi yerleştirmede 10 tercih hakkı nasıl kullanılmalıdır?
Eğer 10 tercih hakkının hepsi kullanılmak istenirse; ilk tercihler yani (1-3 arası), diliminden uzak iyi dilimli okullar yazılabilir.
İkinci aralık olarak (4-7 arası), dilimine yakın aşağı ve yukarı okullar yazılabilir.
Üçüncü olarak da (8-10 arası) garanti tercihler yapılmalıdır.
**10 tercih yapma zorunluluğu yoktur. Nokta atışı 3 veya 5 tercihle hatta 1 tercihle bile süreç kapatılabilir. Ancak garanti altına almak adına en az 3-5 tercih aralığında okul tercihi yapılmalıdır.
Tercihler sonrası bir okula yerleştik kayıt için ne yapmam gerekiyor?
Hangi okula yerleşmiş iseniz, artık o okulun öğrencisi oluyorsunuz. Sistem otomatik olarak sizin kaydınızı yerleştiğiniz okula alır. Kayıt için bir şey yapmanıza gerek yok. Bu süreçte yapmanız gereken okulun yerleştiğiniz okulun sitelerini takip etmeniz veya okulu arayıp bilgi almak olacaktır. Okul müdürlükleri size veya öğrencimize dair bazı bilgi ve belgeler isteyebilir.
Nakil Süreçleri Nasıl İlerler?
Öğrenci yerel ve merkezi yerleştirmelerdeki tercihlerinin hiçbirine yerleşemezse tercih süreci ilk tercih dönemi gibi devam eder. Yerel yerleştirme 3 tercih hakkı olduğu için yazılacak bu 3 okulun en fazla 2 tanesi aynı okul türü olmak zorunda ve ilk 2 tercihi kendi kayıt alanından yazma zorunluluğu bulunmaktadır. Merkezi yerleştirme tercihlerinde ise 3 tercih hakkı bulunmaktadır. Yüzdelik dilime göre sıralanmalıdır.
Öğrenci herhangi bir tercihine yerleşmiş ise yerel yerleştirme nakil sürecinde ilk 2 tercihini kendi kayıt alanından seçme ve okul türü zorunluluğu bulunmamaktadır.
***LGS Tercih Danışmanlığı noktasında bilgi ve danışmanlık için bizlere 0554 333 07 92 numaralı hattımızdan, mail adresimiz veya sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
Comentarios